Problemer med madspild? Guide til at spilde mindre mad

Verden har et generelt problem med for meget madspild. Det er ikke kun i Danmark, hvor vi årligt kasserer cirka 700.000 tons mad. Og det er alene i Danmark. Det er enormt meget. Det kræver tunge ressourcer at kassere alt den mad og ikke mindst at producere den. I denne guide giver vi dig nogle gode råd til, hvordan du kan mindske madspild, ligesom vi også kommer ind på, hvorfor det overhoved er et problem.

Hvorfor er madspild et problem?

Madspild er et kæmpe problem. Først og fremmest er det et etisk problem, fordi at der dagligt sulter mange millioner af mennesker rundt omkring på Jorden. Derfor bør man ikke have det godt med at smide mad ud. Samtidig kræver det abnormt mange ressourcer at producere mad (særligt kød), og disse ressourcer vil blive sparet på sigt, hvis vi nedsætter forbruget. Disse ressourcer er tunge for miljøet og forstærker blot CO2 udslippet. Sidst men ikke mindst så ligger der jo også en gulerod i at nedsætte madspild. Kan du slippe afsted med at købe mindre mad, så vil du også spare penge. Særligt større familier vil kunne spare relativt mange tusinde kroner om året. Det er da helt sikkert sjovere at bruge disse penge på en ferie frem for at smide dem ud.

Sådan kan du nedsætte dit spild af mad

Når du skal handle ind

Hjemme i husholdningen kan man faktisk gøre mere, end man lige tror for at reducere sit madspild. Først og fremmest handler det om at købe forsvarligt ind. Mange af os har det med at smide en masse impulsvarer i kurven, fordi der lige er et godt tilbud. Derfor glemmer vi at tænke over, hvad vi har derhjemme. Et eksempel kunne være med frugt. Her er ofte tilbud. Når man kommer hjem vil man jo hellere have det helt nye og friske frugt, og derfor ryger meget ud. Det samme gælder med brød. Hvis du laver en indkøbsseddel på forhånd med det du mangler, vil du kunne reducere en hel del.

Under og efter madlavningen

Inden du laver med, så tænk over kun at lave den mad, du rent faktisk skal spise. Det er selvfølgelig ok, hvis du laver mad for at spise det dagen efter. Så er det ikke madspild. Men der er ingen grund til at lave meget mad og så bare smide det ud. Er der noget tilbage, så gem det til dagen efter. Spis det eventuelt til frokost.

Kan en måltidskasse afhjælpe problemet

Et nyt middel mod madspild er måltidskasser. Har du et problem med meget madspild, kan en måltidskasse muligvis afhjælpe problemet. Her får du nemlig kun den mad, som du rent faktisk skal lave. Er der lidt tilbage, kan du jo sagtens gemme det til dagen efter. En anden fordel ved måltidskasser er, at det giver et pift til den daglige madlavning, når der skal afprøves helt nye retter. Tilmed så gør det, at du slipper for mange af de daglige indkøb, og dermed undgår du også de mange impulskøb, der ofte kan føre til madspild.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *